Yetişkin Kedi Maması / 1-7 Yaş

Toplam 159 ürün listelendi.
Yarın Kapında
Yarın Kapında teslimat saatleri dışındasın.
Sırala
Varsayılan Sıralama
Yeniden Eskiye
Fiyat Artan
Fiyat Azalan
Puana Göre
Kategori :
159

Yetişkin Kedi Maması

Beslenme hayatımızın anahtarı olduğu gibi, kedinize ihtiyaç duyduğu tüm besinleri verdiğinizden emin olmak çok önemlidir. Yetşikin kedi maması satın almadan önce içeriğine mutlaka dikkat edin. İçeriğindeki bileşenlerin listesini incelemeyi alışkanlık haline getirin ve uygun araştırma yapın.

Bir evcil hayvan sahibi olarak, tüylü arkadaşlarınıza ne verdiğiniz konusunda muhtemelen oldukça dikkatlisinizdir. Onlara sağlıklı kedi maması vermek istiyorsunuz ama bu her zaman o kadar da basit olmuyor. Onlara bir şeyden çok fazla veya çok az vermek, büyük olasılıkla bir noktada onlara zarar verecektir.

Şu fikri aklınızda tutmaya çalışın: İnsanlar çok fazla yağ içeren veya çok tuzlu yiyecekler gibi belirli bir tür yiyecek yerse, bu onların sağlıklarını etkiler mi? Cevap, elbette, kocaman bir evet.

Aynı şekilde, araştırmanızı yapmazsanız, evcil hayvanınıza ihtiyaç duydukları sağlıklı kedi mamasını vermekten daha fazla zarar verebilirsiniz.

Kedilerin Yaşam Evreleri – Yetişkin Kedi Maması

Kedinizin yaşadığı temel yaşam evrelerini anlamak, mutlu ve sağlıklı olmalarına yardımcı olmanın anahtarıdır. Kediniz büyüdükçe ve olgunlaştıkça davranışlarında ve alışkanlıklarında değişiklikler görmeniz olasıdır.

Kedilerin bu önemli aşamalardan geçerken sahip oldukları farklı beslenme ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak da önemlidir.

Ne Zaman Yetişkin Kedi Maması Alınmalı?

Kediniz 12 ay sonra yetişkin kedi mamasına geçebilir. Kaliteli, eksiksiz bir kuru yetişkin kedi maması, kedinizin en iyi durumda kalması için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri, vitaminleri ve mineralleri almasını sağlayacaktır. Protein, kedinizin beslenmesi için kritik öneme sahiptir.

Kedinize %25 – %30 protein içeren mama yedirmelisiniz. Seçtiğiniz mamanın dengeli bir mineral karışımına sahip olduğundan ve sağlıklı bir kalbi desteklemek için gerekli bir amino asit olan taurin içerdiğinden emin olun.

Bazı kedi mamaları, belirli nedenlerle eklenen ekstra faydalı bileşenlere sahiptir. Örneğin, antioksidanlar kedinizin bağışıklık sistemini destekler. Kediler 1 yaşına geldiklerinde yetişkin sayılırlar. 20 yıl veya daha uzun yaşamaları nadir değildir.

Ancak 7 veya 8 yaşına geldiklerinde kediler "yaşlı " olarak kabul edilir ve yaşa bağlı hastalıklar ve metabolik değişiklikler ortaya çıkmaya başlar. Yavru kedi ile yaşlılık evreleri arasındaki dönem genç yetişkinliktir ve bu yaşam evresinin beslenme hedeflerini ve beslenme önceliklerini tanımak önemlidir.

Yetişkin Kedi Maması Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genç yetişkin kedi için birincil beslenme hedefleri, sağlık, uzun ömür ve yaşam kalitesini en üst düzeye çıkarmaktır. Bu yaşam aşaması için beslenme gereksinimleri oldukça geniştir çünkü sağlıklı genç yetişkin bir kedi besin profilindeki oldukça geniş dalgalanmaları tolere edebilir ve telafi edebilir.

Genç yetişkin kedi için uygun bir besin profili, diş hastalığı, obezite, kedi idiyopatik sistit (kedi alt üriner sistem hastalığı olarak da bilinir), kanser ve osteoartrit (OA) dahil olmak üzere beslenmeden etkilenebilecek yaygın sağlık sorunlarını dikkate almalıdır.

Veteriner hekiminiz, kedinize en uygun besin profilini seçme konusunda mükemmel ortaklardır. Göz önünde bulundurulması gereken ilgili faktörler arasında yaş, cinsiyet, yaşam tarzı (iç mekan ve dış mekan), avlanma davranışı ve evdeki diğer evcil hayvanların (kediler ve/veya köpekler) varlığı yer alır.

Önemli bir ilk adım, kedinin zayıf, fazla kilolu veya ideal vücut ağırlığında olup olmadığını belirlemek için iyi ve kapsamlı bir fiziki muayenedir. Vücut kondisyon puanı, gerçek kilo miktarından daha önemlidir. Kısırlaştırılmış kedilerin, kısırlaştırılmamış kedilere kıyasla fazla kilolu olma şansları daha yüksektir.

Aynı şekilde, ev kedilerinin aşırı kilolu veya obez olma riski daha yüksektir çünkü daha hareketsiz bir yaşam sürmeye eğilimlidirler. Bununla birlikte, açık hava yaşam tarzı, içeride karşılaşılmayan tehlikeler sunar ve sürekli dışarıda yaşayan kediler, evdeki muadillerinden daha kısa bir ömre sahip olma eğilimindedir.

İstenmeyen kilo alımını önlemek için porsiyonları, kalori yoğunluğunu ve kalori alımını kontrol etme ihtiyacını kabul etmemiz daha iyidir. Kedilerin çoğu 5 veya 6 aylıkken kısırlaştırılır. 10 ila 12 aylık olana kadar büyüyen yavru kediler için formüle edilmiş bir besin profili ile beslenmeye devam etmelidirler; ancak ideal vücut kondisyonunu korumak için günlük alımları sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir.

Kediler 10 ila 12 aylık olduklarında, genç yetişkin için besin profili, ayrıca porsiyon kontrolü ve belirli bir beslenme programı için bir planla birlikte sunulabilir.

Irk Beslenmede Rol Oynar Mı?

Kedi ırklarının beslenme seçimleri üzerinde köpek ırklarına göre daha az etkisi vardır, ancak ırk, kedinin beklenen kalori tüketimi ve ihtiyacı hakkında ipuçları verebilir. Örneğin, Habeş çok aktif, meraklı, oyuncu bir cins olma eğilimindedir. Öte yandan İran kedisi, sessiz bir tür olma eğilimindedir.

Cins yatkınlıkları, kalori yoğunluğu ve porsiyon kontrolü ile ilgili kararları etkileyebilse de, her ırka göre herhangi bir spesifik besin gereksinimlerini destekleyecek kesinlikle hiçbir veri yoktur.

Yetişkin Kedi Mamasında Hangi Besinler Olmalı?

Su en önemli tek besindir, ancak kediler için kesin bir su gereksinimi belirlenmemiştir çünkü su alımları, kuru ve konserve mama yemelerine ve aktivitelerine ve çevrelerine göre önemli ölçüde değişiklik gösterebilir. Kediler çok konsantre idrar yapma eğiliminde olduklarından ve konsantre idrar, idiyopatik sistit için temel oluşturabileceğinden, genç yetişkin kedilerde su alımının arttırılması arzu edilir.

Bir çeşme tipi su kabı kullanılarak oluşturulabileceği gibi, bir akan su kaynağı sunulduğunda birçok kedi daha fazla su içecektir. Çeşmeleri düzenli olarak temizlediğinizden ve filtreyi üreticinin tavsiyelerine göre değiştirdiğinizden emin olun. Protein, genç yetişkin kediler için dikkate alınması gereken önemli bir besindir. Tüm besin karşılaştırmalarının geçerli olabilmesi için kuru mama bazında olması gerekir.

Ulusal Araştırma Konseyi'ne (NRC) göre, yetişkin kediler için formüle edilmiş mamalarda önerilen minimum protein miktarı %20'dir.

Genç yetişkin kedilerde minimum protein gereksinimini karşılamak önemli olsa da fazla proteini parçalayıp yağ olarak depolayacağından fazla miktarda protein ile beslemenin hiçbir faydası yoktur. Ayrıca, kedinin ömrü boyunca aşırı proteinle beslenme erken böbrek hastalığının ilerlemesine katkıda bulunabilir.

Kediler zorunlu etoburdur, bu da proteinlerinin hayvan kaynaklı olması gerektiği anlamına gelir, bu nedenle vejeteryan bir beslenme tipi uygun değildir. Genel olarak, aktif veya hareketsiz genç yetişkin kediler için önerilen protein içeriğinin %30 ila %40 DM arasında olması uygundur.

Bununla birlikte, yağ söz konusu olduğunda, aktif ve sedanter bir fark yaratır. Hareketsiz bir kedi, daha aktif bir kedi için %9 ila %17 yağlı DM ve %10 ila %30 yağlı DM içeren bir gıda rasyonuyla beslenmelidir. Lif içeriği tokluğa ("doluluk" hissi) yardımcı olabilir.

Aktif olmayan kediler için hedef lif içeriği %5 ila %15 DM olmalıdır, buna karşın aktif kediler için lif %5 DM'den az olabilir.

Kedimi ne kadar ve ne sıklıkla beslemeliyim?

Kedi obezitesi çok önemli bir sağlık sorunu olduğundan, önerilen beslenme aralığının alt sınırında olan günlük bir porsiyon seçmek en iyisidir. Ölçülü bir porsiyon kullanarak günde 2 veya 3 kez beslemek, optimum kontrol sağlar ve kedinizin ağırlığında dalgalanmalar görülürse kolayca değişiklik yapılmasına izin verir.

Her yıl en az birkaç kez, veteriner hekiminizin veya veteriner sağlık ekibinizin kedinizin vücut ağırlığını ve vücut durumunu değerlendirmesi uygundur. Evde değerlendirme daha sık yapılmalıdır - her 2 ila 4 haftada bir - ve değişiklik algılanır veya şüphelenilirse, kediniz veteriner muayenehanesinde tartılmalıdır.

Birkaç beslenme detayına dikkat ederek, genç yetişkin kediler için sağlık ve uzun ömürlülüğü en üst düzeye çıkarmak için mükemmel bir beslenme temeli oluşturabilirsiniz. Veterineriniz, kedinize özel bir beslenme önerisi için en iyi kaynak olmaya devam eder. Kedinizin sağlık durumu değişirse beslenme ihtiyaçlarının zamanla değişebileceğini unutmayın.

Yetişkin Kedi Maması Çeşitleri

Temel olarak beş farklı yetişkin kedi maması türü vardır. Bir evcil hayvan sahibi olarak, bir veteriner tarafından reçete edilenlerle birlikte kediniz için en iyisinin ne olduğuna karar verebilirsiniz.

Eksiksiz Mama – Adından da anlaşılacağı gibi eksiksiz kedi maması sağlar. Kedinizin sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller bakımından eksiksizdir.

Tamamlayıcı Mama – Tamamlayıcı mama, yaş kedi maması ve ödül mamalarının bir karışımıdır. Bununla birlikte, kedinizin beslenmesi için gereken tüm besin maddelerini içermediğinden, tamamlayıcı mama kedinizi günlük beslemek için yeterli değildir.

Yaş Mama – Yaş kedi maması, genellikle konservelerde bulabileceğiniz türdendir. Genellikle kedinizin tüylerinin daha gür ve sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Kuru Mama – Kuru kedi kolay bozulmadığı ve toplu olarak satın alınabildiği için genellikle daha uygundur.

Ödül Maması – Kedi ödül mamaları evcil hayvanınızın bir şeyler öğrendiği veya olumlu davranışları için ödül olma amacına hizmet eder.

Sıkça sorulan sorular

Yetişkin Kedi Mamasına Ne Zaman Geçmeliyim?

Yavru kediniz yaklaşık olarak 12 ayı doldurduktan sonra,yetişkin kedi mamasına geçiş yapabilirsiniz. Geçiş için önce %25 yetişkin %75 yavru kedi maması,ardından % 50 yavru %50 yetişkin kedi maması ile ve sonrasında %75 yetişkin %25 yavru kedi maması ile devam ettirdikten sonra;tamamen yetişkin kedi mamasına geçmek doğru bir uygulama olacaktır.

Kedimin Mamasını Değiştirmem Sakıncalı Mıdır?

Herhangi bir sağlık problemi vb. gibi sorunlar yaşanmadıkça veterinerinizin tavsiye ettiği mama ile beslemek her zaman daha faydalı olacaktır. Sürekli mama değişimi can dostunuzda tüy ve mide sağlığı açısından olumsuzluklar çıkarabilir. Bunun için blog sayfamızı incelemenizi tavsiye ederiz.

Kedime günde ne kadar mama vermeliyim?

Kediler her gün yaklaşık 12 saat arayla en az iki öğün yemek yemelidir . Ancak kahvaltı, öğle yemeği, öğleden sonra, akşam yemeği ve yatmadan hemen önce bir program eşit derecede harika bir seçenektir. Öğünler arasında 12 saatten fazla zaman geçerse, mide bulantısına neden olan hiperasidik hale gelebilir. Kedilerin kilogram başına 15-20 gr. mama ile beslenmesi önerilir.

İyi bir kedi maması nasıl olmalıdır?

A, B, C, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin mama içeriğinde mutlaka bulunmasına özen gösterilmelidir. Mineraller arasından ise kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum ve çinko mineralleri eklem, kemik ve diş sağlığı açısından değerlidir. Bu minerallerin mama içerisinde yer alması önemlidir. Petibom bir çok mama markasının içerik değerlerini sizlerle paylaşmaktadır.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.